Mijn verhaal...

"Sometimes painful things can teach us lessons that we didn't think we needed to know."

~ Amy Poehler

Mijn naam is Viktoria Vagács. Ik ben geboren in 1979 te Budapest, Hongarije. Al op een jonge leeftijd kreeg ik met veel stress te maken. Het begon op mijn 7e met de vechtscheiding van mijn ouders gevolgd door jarenlang in spanning en angst leven door het alcoholmisbruik van mijn vader. Ik voelde me onveilig, onzeker en somber en kreeg last van dwangmatig gedrag en mijn eerste zelfmoordgedachten.

Op mijn 14e moest ik tegen mijn zin in naar Nederland verhuizen. De taalbarrière en de uitdagingen van het leven in een onbekend land versterkten mijn onzekerheden. Ik voelde me ontworteld, eenzaam en schuldig voor het verlaten van mijn vrienden en een groot deel van mijn familie.

Door de jaren heen kreeg ik steeds meer last van minderwaardigheidscomplex, perfectionisme en faalangst. Deze emoties domineerden later ook in mijn relaties. Hoe minder ik van mezelf ben gaan houden, hoe meer ik mensen over me heen liet lopen.

Hier kwam nog bovenop dat ik op mijn 23e een ongeluk heb gehad. Door de verkeerde diagnose kreeg ik niet de nodige zorg, waardoor ik gedurende 6-7 jaar continu zenuwpijnen en uitstralingen had. Pas 7 jaar en tig MRI onderzoeken later kreeg ik te horen dat de oorzaak van mijn pijn een gebroken rug was die inmiddels al verkeerd geheeld was. Dit gaf me veel frustratie en onbegrip.

Naast de aanhoudende rugpijn, kreeg ik te kampen met vage klachten, zoals spierspanning, hartkloppingen en extreme buikkrampen. Niemand dacht toen nog dat dit te maken had met de opgebouwde stress. Zelfs toen ik rond mijn 24e tijdens mijn studie een burn-out kreeg i.c.m. een chronische depressie wist niemand wat ik had. Ik leed in stilte en wilde alleen maar slapen en nooit meer wakker worden. Ik voelde me machteloos overgeleverd aan de omstandigheden en had alle hoop opgegeven dat ik ooit nog beter zou worden.

"The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new."

~ Socrates

Tegen al mijn verwachtingen in kwam er jaren later toch een keerpunt dankzij een documentaire die niet alleen mijn ogen heeft geopend, maar waarschijnlijk ook mijn leven heeft gered: The Secret. The Secret heeft mij doen inzien dat ik grotendeels zelf verantwoordelijk was voor het creëren van mijn realiteit en dat ik met mijn pessimistische houding en negatieve gedachten mijn ellende zelf in stand hield.

Dit was confronterend, maar na jaren zag ik voor het eerst een uitweg. Ik had namelijk een keus: Ik kon een passieve toeschouwer van mijn leven blijven en alles laten zoals het was. Of ik kon uit de slachtofferrol stappen en er alles aan doen om uit de negatieve spiraal te komen.

Zodra ik ervoor gekozen had om de leiding over mijn lot te nemen en aan mezelf te werken - zowel aan mijn fysieke en emotionele heling als mijn mindset - leek het alsof alles wat ik hiervoor nodig had, vanzelf op mijn pad kwam: boeken, films, lezingen, nieuwe filosofieën, spiritualiteit, wetenschappelijke informatie, cursussen, opleidingen, de juiste mensen en de juiste situaties.

Hoe positiever ik in het leven stond, des te meer dingen ik aantrok die mij verder hielpen om de volgende stap te zetten op mijn pad van bewustwording en persoonlijke groei. Langzaam maar zeker ben ik een betere versie van mezelf geworden; veel sterker, wijzer, bewuster en meer in contact met mijn gevoel en mijn intuïtie. Ik heb geleerd dat ik het waard was om van mezelf te houden en beter voor mezelf te zorgen in de breedste zin van het woord. Maar ik was er nog niet helemaal.

Na mijn studie volgde een periode van terugkerende werkloosheid en onbevredigende banen die totaal niet meer bij mijn nieuwe 'ik' pasten. Ik was inmiddels een ander mens met een andere visie en andere prioriteiten. Ik kreeg steeds meer interesse in Reiki en alternatieve geneeswijze en ik wilde lotgenoten helpen, maar wist nog niet hoe.

Hier kreeg ik pas antwoord op nadat mijn vader en zus kort achter elkaar zijn komen te overlijden. Dit maakte heel veel creatieve energie in me los. Ook kreeg ik een intense behoefte aan volledige vrijheid om mijn leven en carrière zo veel mogelijk zelf vorm te geven. In mijn ogen kon dat alleen maar door voor mezelf te beginnen.

Ik had toen al vele boeken, cursussen en opleidingen achter de rug op het gebied van holistische gezondheid, medische- en psychosociale basiskennis, massages, Reiki, meditatie, mindset, stress, ontspanning, etc. Uiteindelijk heb ik mijn carrière als lerares biologie vaarwel gezegd en ben ik mijn eigen praktijk begonnen als Holistisch therapeut en Stresscounseler. Sinds 2014 behandel en coach ik vrouwen 1-op-1 in praktijk Vandoria om hun eigen potentie, zelfwaardering en gezondheid (terug) te vinden.

De hier behaalde successen zijn ook voor jou weggelegd. De kracht ligt namelijk in jezelf; je hebt alleen de juiste tools nodig. Hiervoor heb ik naast Vandoria tevens ZenLife Academy opgericht. Bij ZenLife Academy leer je (online):

  • weerbaarder te worden tegen stress en burn-out, 

  • meer balans en ontspanning in je leven te brengen, 

  • uit je hoofd en dichterbij jezelf en je gevoel te komen, 

  • positieve mindset te ontwikkelen,

  • beter voor jezelf te zorgen.